Vasárnapi ebéd

Volt egyszer egy albérlet.

Friss topikok

  • gisellerojo: Elmondhatatlanul finom volt! Egész héten ez hiányzott: valami, ami istenien finom, nem pedig időhi... (2010.11.28. 21:08) حُمُّص بطحينة
  • zsocccika: igenigenigen! nagyon köszönjük! és bármikor szívesen hümmögünk újra! sziasztok! (2010.10.01. 11:03) I want a rabbit, dead or alive - Vadas
  • suppportlesbians: Ebbe a vasárnapi mókába én is szívesen bekómáltam volna! Csakígy tovább csajok már csak 4 hét és é... (2010.09.20. 21:24) Cukorkóma

Linkblog

حُمُّص بطحينة

2010.11.28. 19:23 | morbidova | 1 komment

Hiába a nagy blog reset, meg Jordánia utáni visszaesés a valóságba, az arab ételeknél nincs jobb. Hiányoznak az ízek, ennek jegyében ültünk le tegnap este kolleganővel agyalni, hogy mi is készüljön mára.

Legyen hús meg hummusz meg saláta meg paradicsomos szósz meg spenót meg baklava meg házi kenyér meg minden minden minden egyszerre!

A húst kilőttük az utolsó körben, viszont este nem bírtam megállni, beugrottam a sarki arabhoz, ha már volt bárány, mindenképpen vinni kell!

Tehát amit végül vállaltam és hozta a terjülj-terülj asztalkám feelinget:

Hummusz, bárányragu, házi kenyér.

A hummuszhoz nem kell sok ész vagy ügyesség. 2 csicseriborsó konzervet (igen-igen, nincs kukta, főzésre meg 4 órát, hááát...) a kézi mixerrel összepépesítettem. Tahinit (ez egy szezámmag paszta szerű cucc, szintén a sarki arabtól), sót, borsot, két citrom levét, valamint oliva olajat adtam hozzá. És kész. Ennyi. Hashim "étterem", nosztalgia, örömkönnyek.

A bárányragu sem volt ennél nehezebb, kedveseim már ledarálva árulják a húst, úgyhogy mehet is a serpenyőbe az olíva olajra, hozzá a hagyma, fokhagyma, hámozott paradicsom, só, bors, némi török őrölt paprika, és egy kicsi (vagy sok) chilli. Nem nagy kunszt, viszont a halal hús íze összehasonlíthatatlan a megszokott európaival. Fokhagymás-sós joghurttal és friss petrezselyemmel a legjobb tálalni.

 

 

A házi kenyér receptje a netről van:

fél kiló finomliszt, 1 dkg élesztő 1 dl vízben 1 csipet cukorral felfuttatva, 2 tk só, másfél ek olaj, majd 3 dl langyos víz.

Nem bonyolult ez sem, csak hosszadalmas az elkészítése, mert először az összegyúrt tésztát duplájára kell keleszteni. Majd miután ez megvan, zsemléket gyúrni, és ismét keleszteni másfél órát. A végső állomás az, hogy fél cm vastag lepényeket kell nyújtani, tepsibe tenni, majd megint keleszteni 20 percig. Ha mindezzel megvagyunk, 15 perc alatt sütőben megsül. Megéri. Finom nagyon. Kívül ropogós, belül puha. A házi kenyér sütés meg amúgy is raj.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapialberlet.blog.hu/api/trackback/id/tr592479466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gisellerojo 2010.11.28. 21:08:22

Elmondhatatlanul finom volt! Egész héten ez hiányzott: valami, ami istenien finom, nem pedig időhiányában összetapasztott szendvics. Köszönöm az isteni ragut és felkötöm a gatyám, hogy jövő héten méltó legyek ehhez az ebédhez. Mivel a tél nem úgy tűnik, hogy elmúlna, legalább lélekben maradjuk melegebb, távolibb tájakon.
süti beállítások módosítása