Miután egész héten náthásan mirelit pizzát és borzalmas menza kaját ettem, úgy gondoltam hogy itt az ideje valami hardcore fogásnak, és ismét Mautner Zsófia könyvéből választottam, persze megint a keleti részlegből. Manti.
Ez egy húsos derelye. Pepecselős dolog. A végén meg már anyázós is kissé. De a végeredmény miatt megéri az idő és energia ráfordítás.
Szóval reggel fogtam magam, elzarándokoltam az arab boltba, és vettem megint bárányt. Mert az finom, meg amúgy is azt írja a recept.
Szóval alapanyag beszerzés kipipálva, 11 körül neki is láttam a munkának. Mert ez kőkemény meló ám.
A recept a következő, a Chili és Vanilia könyvből:
Tészta: 40 dkg liszt átszitálva, 1 kk só, 4 egész tojás, kb 1 dl víz, a tészta nyújtásához liszt.
Töltelék: 25 dkg darált bárányhús, 1 hagyma lereszelve, 1 csokor petrezselyem finomra aprítva, só, bors.
Tetejére: 3 dl joghurt, 1dl víz, csipet só, egy nagy gerezd fokhagyma lereszelve.
Paprikás vaj: 5 dkg vaj, 2 tk török piros paprika.
Először is a tésztának estem neki. A hozzávalókat egyszerűen összegyúrtam, majd hagytam egy órát állni.
A töltelék nagyon egyszerű, csak össze kell keverni a fenti hozzávalókat.
Aztán jött a harc a tésztanyújtással, hogy minél vékonyabb legyen a cucc, valamint a kis piramisok formázásával.
Röpke 3 óra meló, ezek után már csak lobogó vízben ki kellett főzni a derelyéket. Öröm, boldogság.
A joghurt és a paprikás vaj a tálaláshoz szükséges.